İş Hukuku Buluşmaları

By 19/04/2018İstanbul Barosu

İş Hukukçuları Buluşuyor, Sorularınızı Cevaplıyor

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu’nun düzenlediği panelde tüm İş Hukukçuları bir araya geliyor, uygulamaya yönelik deneyimlerini paylaşıyor.

 

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonunca düzenlenen ve duayen iş hukuku uzmanlarını bir araya getiren toplantı, 25 Nisan 2018 Çarşamba günü saat 14.00’da Baromuz Merkez Bina Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İş hukukuna ömrünce hizmet etmiş hayattaki duayenlere ve yaşamını yitirmiş duayen hukukçuların yakınlarına plaketlerin verilmesinden sonra yemekte bir araya gelindi.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, son bir yıl içersinde iş hukuku alanında Türkiye’de meydana gelen gelişmelerin avukatlık mesleğini çok ciddi bir biçimde ilgilendiren bir süreci ifade ettiğini söyledi. Durakoğlu, bir taraftan arabuluculuk mesleğinin işin içine girmesi, ihtiyari bir nitelik arz etmesine rağmen arabuluculuğun, iş hukukuna zorunlu olarak getirilmiş olmasını yeniden değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle AB uyum yasaları çerçevesinde İş Kanununda yapılan değişikliklerden sonra, uygulamanın işçiler lehine sonuçlar doğuruyor olmasının, bazı çevrelerin çok ciddi şikâyetlerine neden olduğunu belirten Durakoğlu, şöyle devam etti: “Bu şikâyetler sonucu kendilerini baskı grubu olarak nitelendiren demokratik grupların siyasal iktidar üzerindeki baskıları giderek bu yasada bazı değişiklikler olmasını gerekli kılan bir noktaya kadar evrildi. Ben bunun doğru olmadığına inananlardanım. ”

Emeğin hakkının Avrupa Birliğinde genel kabule ulaşmış normlar çerçevesinde elde edildiği bir aşamada onun başka biçimlere yönlendirilerek ortadan kaldırılmasının doğru olmadığını vurgulayan Mehmet Durakoğlu, zorunlu arabuluculuğun İş Kanunu içersinde tercih edilmiş olmasının da ‘ideolojik tercih’ olduğu kanısında bulunduğuna işaret etti.

Hukukçu bilirkişilik konusunun tartışılması gerektiğini belirten Durakoğlu, yasa hazırlanırken ısrarlı uyarılar yaptıklarını, ancak bunların dikkate alınmadığını, gelişen zaman içersinde hukukçu bilirkişinin devreye girmediği davalarda bunun çok ciddi sonuçlarına tanık olunabileceğini hatırlattı. Durakoğlu, İstanbul Barosu olarak kısa bir zaman içersinde yetki alarak sadece avukatları kapsayacak biçimde bilirkişi eğitimlerine başlanacağını bildirdi.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hasan Erdem, mesleğe nasıl başladığını anlattı. Erdem, eski iş hukuku mahkemeleri, iş hakimleri, mahkeme ortamları ve dolayısıyla ‘sirkeci ruhu’ çerçevesinde nostalji yaptı. Erdem, “O zamanlar bilgisayar, cep telefonu, akıllı telefon, internet gibi şeyler yoktu. Ne vardı? Yargıtay’dan gelen toz içinde bir çuval evrak vardı” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi. Bireysel iş hukuku uygulamalarının ele alındığı ilk oturumu İstanbul Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Ekmekçi yönetti.

Oturumda konuşan İş Hukuku Bilirkişileri Av. Cengiz Özbilgin ve Av. Zafer Yeğin meslekleri boyunca iş hukuku uygulamalarındaki gelişmeler hakkında bilgi verdiler. Özbilgin ve Yeğin konuşmalarında mesleğin gelişmesine vurgu yapan çeşitli anekdotlar anlattılar.

Toplu İş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulamaları konulu ikinci oturumu Bahçeşehir Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Can Tuncay yönetti.  Bu oturumda konuşan İşçi Sendikaları Danışmanı Av. Abdi Pesok, DİSK Hukuk Dairesi Müdürü Av. Necdet Okcan ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilirkişisi Av. Metehan Karaduman da mesleğe başlangıç yılları, sendikal örgütlenme, sendikal tazminatlar, hizmet tespit davaları, hak düşürücü süre ve yersiz ödemeler konusundaki görüşlerini anlattılar.

İkinci oturumun sona ermesinden sonra plaket törenine geçildi.

Önceki dönemlerde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanlıkları yapan Av. Demet Tuna, av. Filiz Doğdu, av. Mehmet Uçum, av. Abdi Pesok, Av. Umur Güriş, Av. İsmail Tepecik, Av. Ahmet Şükrü Eymirlioğlu, Av. Necdet Okcan, Av. Hasan Güniç ve Av. Halil Ormanoğlusahneye davet edildi. İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, geçmiş dönem başkanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ve kendilerini plaketle onurlandırdı.

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonunda değerli çalışmalar yapan avukatlarla yaşamını yitirmiş avukatların yakınlarına da plaketler sunuldu. Daha sonra tüm konuklar akşam yemeğine davet edildi.

Program
14.00 – 14.30 Açılış Konuşmaları
Av. Mehmet Durakoğlu, İstanbul Barosu Başkanı
Av. Hasan Erdem, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı
1.Oturum 14.30 – 15.00
Bireysel İş Hukuku Uygulamaları (İşe iade davaları, Kıdem tazminatı, İhbar tazminatı ve İşçilik alacakları, Bilirkişilik)
Prof. Dr. Ömer Ekmekçi, İstanbul Üniv. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı
Av. Cengiz Özbilgin, İş Hukuku Bilirkişisi
Av. Zafer Yegin, İş Hukuku Bilirkişisi
15.00 – 15.30 Soru – Cevap
15.30 – 15.40 Ara
2.Oturum 15.40 – 16.20
Toplu İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulamaları (Sendikal örgütlenme, Sendikal tazminatlar, Hizmet tespit davaları, Hak düşürücü süre, Yersiz ödemeler)
Prof. Dr. Aziz Can Tuncay, Bahçeşehir Üniv. İş ve Sosyal Güv. Hukuku Ana Bilim Dalı
Av. Abdi Pesok, İşçi Sendikaları Danışmanı
Av. Necdet Okcan, DİSK Hukuk Dairesi Müdürü
Av. Metehan Karaduman, Sosyal Güvenlik Hukuku Bilirkişi
16.20 – 16.50 Soru – Cevap
16.50 – 17.20 Plaket Töreni